Ahşap Boyama Yöntemleri

Ahşap Boyama Yöntemleri

Günümüzde ahşap boyanabilir ürünler oldukça güzel bir şekilde göze hitap ettiği için hemde fiyat olarak uygun olduğu için çok tercih edilmektedirler. Hobi marketleri de tercihleri göz önünde bulundurarak ham ahşap objelerin yanında akrilik boya, fırça, stencil ve fırça türleri gibi ürünleri online hobi mağazalarında yer vermeye başlamışlardır.

Ahşap Boyamaya Hazırlık

İlk olarak alınan ahşap obje zımparasız ise mdf yüzeyi güzelce zımparalanmalıdır. Zımpara işleminden sonra nemli bir bezle yada ıslak mendil ile ahşap objeler tozdan iyi bir şekilde arındırılmalıdır. Eğer zımpara işlemi yapılmadan yüzey boyanmaya çalışılırsa bazı yerlerde pürüzlerle karşılaşabilirsiniz.

Ahşap Boyama

ahsap hobi malzemeleri, ahşap supla, ahşap boyanabilir objeAhşap hobi malzemelerinde kullanılan akrilik boya kadar mdf’nin kalitesi boyama işlemini doğrudan etkilemektedir. Bazı mdfler kalitesiz yapıları nedeniyle ilk kat boyama işleminden sonra tüylenmeye yada pütürlü bir yüzey olmasına neden oluyor.  Böyle bir durumla karşılarsanız ince zımparayla ikinci kez zımparalama işlemi yapmalısınız. Ahşap boyama işlemi sırasında fırçamızızla ileri geri hareketler yaparak boyamızı ahşap objemize iyice yedirmemiz gerekmektedir. İlk kat boya işleminden sonra mutlaka üç dört saat beklenmeli ondan sonra ikinci kat boya işlemine geçilmelidir. Ahşap Tepsi, ahşap supla gibi üzerine su sıçrama ihtimali olan ürünlerde boya işleminden sonra mutlaka cila işlemi uygulanmalıdır. Eğer uygulanmaz ise boyanın yıpranması ve çıkması söz konusu olabilir.

Ahşap Boyama Teknikleri

Ahşap hobi marketiniz hobimahsap.com dan aldığınız ahşap boyama objelerinde kullanabileceğiniz başlıca 5 yöntemimiz bulunuyor Bunlar; Vernik çatlama yöntemi, transfer yöntemi, seçil, partine ve dekupaj tekniğidir.

Vernik Çatlama Yöntemi

Uygulama açısından en kolay yöntemlerden biridir. Bu işlemi yapabilmeniz için objenizin boyama işleminin tamamlanması gerekmektedir. Boyama işleminin tamamladığınız ahşap objeye ilk önce birinci kat vernik işlemini uyguluyorsunuz. Birinci kat vernik kuruma süreci tamamladıktan sonra üzerine bir kat daha vernik atıyorsunuz. İkinci kat verniğimiz kuruduğundan kendiliğinden çatlamalar oluştuğunu far edeceksiniz.

Transfer Yöntemi

Ahşap hobi malzemeleri boyamam yöntemlerinden bir diğeride transfer yöntemidir. Resim ve objeye dekupaj yönteminde kullanılan ahşap tutkal sürülür. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken bir unsur hava kabarcıkları oluşmamasıdır. Eğer hava topları durumuyla karşılarsan ince ve ucu sivri bir nesne yardımyla kabarcıklar delinmelidir. Ortalama 4 saat sonra yapıştırılan transfer kağıdı ıslatılarak sökülür.

Stencil Yöntemi

Ahşap boyama işlemi sırasında en çok kullanılan  ürünlerden bir tanesi de stencil şablonlarıdır. Boyama işlemi biten ahşap hobi ürününün üzerine stencil şablonları yerleştirilir. Baskı fırçası ile akrilik boya şablon üzerine uygulanır. Uygulama işlemi bittikten sonra stencil şablon kaldırılır.

Partine Yöntemi

Bu ahşap boyama yöntemi bez ve fırça ile uygulanabilir. Bir bez üzerine biraz partine cilası birazda boya alınır istenilen yüzeye bu karışım sürülür. İsterseniz bu yöntemi fırça ile de uygulayabilirsiniz. Daha sonra ise mutlaka kuru olan bir bez ile istediğimiz yerlerden patineyi silerek eskitme işlemini tamamlamış oluyoruz.


Ahşap Boyama işlemi kesinlikle acele edilmemesi geren bir işlemdir. Katlar arasında boya kurumasına izin verilmeli en az 4 saat civarında beklenmelidir. Kullanılan akrilik boyayanın sulandırılıp sulandırılmayacağı kullanılan ahşap boyama tekniğine göre değişmektedir. Online hobi marketiniz www.hobimahsap.com size boyamamaya en uygun ahşap boyanabilir malzemeler sunmaktadır.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.